Hoelang duurt een VOG-aanvraag?

Een VOG-aanvraag bij VOG-Loket duurt gemiddeld twee werkdagen om te verwerken. Na het verwerken ontvangt u een mail met een bevestigingslink van Dienst Justis om de aanvraag af te ronden. Hoelang het daadwerkelijk duurt voordat u uw VOG thuis ontvangt, is afhankelijk van een aantal factoren. Voordat u uw VOG ontvangt, doet Dienst Justis onderzoek naar uw gedrag en uw verleden. Als u geen strafbare feiten op uw naam heeft staan, dan is er geen bezwaar om uw nieuwe taken of werkzaamheden uit te voeren. In dat geval kan Justis de VOG snel aan u verlenen en duurt het gemiddeld tussen de 2 en 4 werken voordat u uw VOG ontvangt van Dienst Justis.

Factoren die invloed hebben op de tijdsduur

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de snelheid van uw VOG aanvraag, namelijk:

1. Strafbare feiten

Als u wel strafbare feiten op uw naam heeft staan en dus een strafblad heeft, kost het Dienst Justis logischerwijs meer tijd om uit te zoeken of de strafbare feiten een bezwaar vormen voor datgene waar u de VOG voor aanvraagt. Justis houdt in dit geval ongeveer acht weken aan. Heeft u na acht weken nog geen VOG ontvangen? Neem dan contact op met Justis om te vragen waar uw VOG blijft.

2. Betaling

Een VOG aanvragen gebeurt in een aantal stappen. U vult uw gegevens in en betaalt het eerste gedeelte van de kosten (€ 22,50) op de website van VOG-Loket. Pas wanneer de betaling verwerkt is, gaan wij aan de slag met uw VOG-aanvraag. Op werkdagen verwerken wij uw aanvraag binnen twee werkdagen, mits u de betaling heeft voldaan. Wanneer u voor een spoedaanvraag kiest wordt uw aanvraag binnen 4 uur behandeld op werkdagen/ Na het verwerken van uw VOG aanvraag ontvangt u een bevestigingsmail met daarin een link. Via deze link kunt u inloggen met uw DigiD en de rest van uw betaling voldoen. Als deze betaling is voldaan, gaat Justis aan de slag met het definitief verwerken en verzenden van uw VOG. Wanneer een of meerdere betalingen niet (tijdig) worden voldaan, kan dit dus invloed hebben op de levertijd van de VOG.

3. Drukte

Niet alleen de betaling kan invloed hebben op de tijdsduur van de VOG-aanvraag, ook drukte bij Justis kan zorgen voor vertraging.

Hoelang duurt de aanvraag nog?

Wacht u nog op uw VOG en bent u benieuwd wanneer u de VOG thuis ontvangt? U kunt tussentijds de status van uw VOG aanvraag opvragen. Dit kan op verschillende momenten:

  • Na de eerste betaling: de eerste betaling verricht u op de website van het VOG-Loket. Na het verwerken van de betaling stuurt Dienst Justis u een mail met daarin een bevestigingslink. Heeft u twee werkdagen na de betaling nog niets vernomen? Kijk dan of de e-mail tussen uw spam terecht is gekomen of neem contact met ons op.
  • Na de tweede betaling: Uw aanvraag ligt bij Dienst Justis en zij hebben het gehele proces overgenomen. Mocht u op dat moment meer willen weten over de status van de VOG-aanvraag, dan kunt u terecht bij Dienst Justis op telefoonnummer 088 998 2200. Zij kunnen eenvoudig inzien wat de status is van uw VOG aanvraag en hoelang het ongeveer nog duurt voordat u uw VOG in ontvangst kan nemen.
'Wij willen het online verwerken van VOG's makkelijker maken.' Meer informatie
VOG-Loket