Hoelang is een VOG geldig?

Hoelang een VOG geldig is, is afhankelijk van de branche en organisatie waarvoor u een VOG aanvraagt. Een VOG is meestal niet onbeperkt geldig, omdat de situatie in de toekomst zo kan veranderen dat de VOG niet meer van toepassing is. Organisaties mogen zelf bepalen hoelang een VOG geldig is. In sommige branches is het noodzakelijk om periodiek een nieuwe VOG aan te vragen.

Geldigheid VOG kinderopvang

Iedereen die werkt of regelmatig aanwezig is bij een kinderopvang, moet ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Voor een inschrijving in dit register is een VOG nodig. Dit betekent dat iedereen die werkzaam is in een kinderopvang automatisch verplicht is om een VOG te hebben. Voor de kinderopvang geldt dat een VOG niet ouder mag zijn dan twee maanden. Het is daarnaast belangrijk dat screeningsprofiel 84 en/of 86 hierin is meegenomen.

Geldigheid VOG zorg

Vrijwel alle zorginstellingen stellen een VOG verplicht voor hun medewerkers. In de zorg zijn er geen bepaalde regels omtrent de geldigheid van een VOG, dit mag de werkgever of zorginstelling zelf bepalen. In de meeste gevallen zal uw werkgever contact met u opnemen als uw VOG verloopt en u vragen een nieuwe VOG aan te vragen, maar u kunt ook zelf informeren naar de geldigheid van uw VOG.

Geldigheid VOG zzp’ers

Als zzp’er heeft u voor het uitvoeren van een opdracht soms een VOG nodig. Het kan zijn dat u al een VOG heeft, maar de externe opdrachtgever bepaalt of deze nog geldig is. Als u verandert van functie of andere werkzaamheden krijgt, moet u soms opnieuw een VOG aanvragen. Een VOG wordt namelijk specifiek voor een bepaalde functie of werkzaamheden uitgegeven.

Een nieuwe VOG aanvragen

U moet in 4 situaties een nieuwe VOG aanvragen:

  • U krijgt een nieuwe baan of functie.
  • De werkgever verklaart de VOG ongeldig.
  • U gaat werken bij een ander bedrijf.
  • U begaat een strafbaar feit; er moet opnieuw beoordeeld worden of er bezwaar is voor het uitvoeren van uw taken en/of functie.

Het aanvragen van een nieuwe VOG kan gemakkelijk online bij het VOG-Loket. De aanvraagkosten bedragen € 22,50 daarnaast moet u nog een bedrag van €33,85 aan Dienst Justis betalen voor de screening. U ontvangt uw Verklaring Omtrent Gedrag in de meeste gevallen binnen 4 in uw mailbox.

 

'Wij willen het online verwerken van VOG's makkelijker maken.' Meer informatie
VOG-Loket